Головна » 2011 » Травень » 20
ПРАВА ПАЦІЄНТА ТА ЛІКАРЯ. ПАМ’ЯТКА ЛІКАРЮ.
Правосвідомість пацієнтів, що звертаються за медичною допомогою останнім часом зростає з кожним роком. В свою чергу, в практиці є непоодинокі випадки того, що медичні працівники не знають які права має пацієнт в лікувальному процесі та і не знають які права є у них, як у лікарів.

Для підвищення правосвідомості медичних працівників та задля їх зручності, було вирішено скласти цю пам'ятку, в якій наведений перелік прав пацієнта та лікаря під час лікування згідно чинного законодавства.

Права пацієнта в Україні регламентовані наступними законодавчими актами:

Законом України „Основи законодавства України про охорону здоров'я" від 19 листопада 1992 р. № 2801-ХІІ та Цивільним кодексом України від 16 січня 2003 року.

Отже зазначені акти містять наступний перелік прав пацієнта:

... Читати далі »

Переглядів: 1321 | Додав: ondifua | Дата: 20.05.2011

Чи можна поширювати без згоди пацієнта інформацію про його стан здоров’я?

До центру права РОГО «Комітет виборців України» звернувся за консультацією громадянин, який хотів дізнатися, чи законними є дії медичної сестри лікарні, де він лікувався, котра в приватній розмові повідомила своїй знайомій, що він хворий на СНІД (ВІЛ). За його словами, ця знайома медсестри розповіла про хворобу роботодавцю, в якого він працював. До речі, ця жінка працювала на того ж роботодавця. Згодом чоловіка з формальних причин звільнили, хоча реально причиною звільнення, на його думку, стало поширення інформації про те, що він ВІЛ-інфікований. Тому громадянин цікавився, куди можна поскаржитись на медичну сестру і до якої відповідальності її можуть притягнути.


Про те, які існують заборони щодо розповсюдження і ... Читати далі »

Переглядів: 921 | Додав: ondifua | Дата: 20.05.2011

Право на збереження лікарської таємниці та таємниці щодо стану здоров’я дитини

Донині українським законодавством не визначений повний об’єм інформації що складає медичну таємницю

... Читати далі »
Переглядів: 1704 | Додав: ondifua | Дата: 20.05.2011

ПРАВА ПАЦІЄНТІВ

§ 1. Поняття пацієнта та його права.

§ 2. Права пацієнтів в окремих напрямах медичної діяльності.

§ 1. Поняття пацієнта та його права

Як зазначалось, права людини у галузі охорони здоров'я можуть мати відношення як до здорових людей, які не потребують медичної допомоги, так і до осіб, які мають певне захворювання, що зумовлює їх звернення до закладів охорони здоров'я. Іншими словами, ці права є у громадян завжди, незалежно від факту наявності або відсутності захворювання і звернення до лікувально- профілактичних закладів. У той же час права пацієнта - це права людини, яка вступила у взаємовідносини з лікувальною установою, тобто особи, що звернулась за медичною допомогою.

В українському законодавстві не закріплено загального визначення поняття "пацієнт*. В п. 2.15 Інструкції про проведення клінічних випробувань лікарських засобів та експертизи матеріалів клінічних випробувань, затвердженої наказо ... Читати далі »

Переглядів: 5006 | Додав: ondifua | Дата: 20.05.2011

Нормативно-правове регулювання інституту збереження лікарської таємниці. Суб'єкти збереження та об'єкт лікарської таємниці

Конституційною основою медичної таємниці є ст. 32 Конституції України, яка містить заборону втручатись в особисте і сімейне життя, а також передбачає, що збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди не допускається, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. Зазначена конституційна норма відтворила положення міжнародних документів, зокрема ст. 12 Загальної Декларації прав людини, ст. 17 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, у яких міститься заборона свавільного чи незаконного втручання в особисте і сімейне життя особи, ст. 8-1 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, у яких міститься заборона свавільного чи незаконного втручання в особисте і сімейне життя особи.

Слід зазначити, ... Читати далі »

Переглядів: 1905 | Додав: ondifua | Дата: 20.05.2011