Головна » 2012 » Січень » 6 » Запит податкової міліції
13:00
Запит податкової міліції

Запит податкової міліції

 Отримавши запит податкової міліції, cпокійно прочитайте текст запиту, визначте зазначені підстави. Якщо посилаються на п.п.17,24 Закону України "Про міліцію", п.4 ст. 8 Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність", п.20.1.6. ст. 20, п. 16.1.5. ст. 16 Податкового кодексу України і просять, в зв'язку з службовою необхідністю, надати копії фінансово-господарських документів, установчих документів робіть такі кроки.

Дані поради є суб'єктивними (хоч і опробовані на практиці) і в кожній окремо взятій ситуації необхідно самому визначатися (бізнес - це діяльність на свій страх і ризик).

Зателефонуйте у відділ податкової міліції та виясніть хто виконавець. Запитайте у нього яка саме службова необхідність спонукала направити такий запит. Спілкуються з вами спокійно і пояснюють, що виконується подання (клопотання) прокуратури, іншого відділу податкової міліції - це означає, що можуть перевіряти вашого контрагента (клієнта, постачальника). Попередьте своїх клієнтів про це, узгодьте з ними і надайте документи, про які вас попросили, щоб лишній раз не накликати на себе біду.

У випадку грубого поводження з вами, чи перевіряють саме вас - напишіть відповідь на запит податкової міліції приблизно наступного змісту:

На Ваш запит № ... від ... повідомляємо наступне.

Одержувати відомості відповідно до вказаних у запиті підстав, міліція має право лише за наявності справ про злочини, що знаходяться у проваджені. За змістом запиту неможливо  визначити наявність порушеної справи; зареєстрованої заяви, звернення або повідомлення про подію, яка перевіряється відповідно до КПК України, тощо. Крім того, Закон України "Про оперативно-розшукову діяльність" надає право на ознайомлення з документами та виготовлення копій з таких документів, а не витребування їх. Відповідно до Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право отримувати інформацію, довідки копії документів для здійснення функцій, визначених податковим законодавством. Функції податкової міліції є попередження, розкриття злочинів, та досудове слідство, а, як зазначено вище, про це у запиті мова не йде. Поняття "службова необхідність" може мати дуже широке визначення.

            Приймаючи до уваги викладене, підстав надати інформацію та копії документів відповідно до запиту не має.

За час переписки наведіть лад в фінансово-господарській документації (особливо первинній)

Нормативне обґрунтування відповіді на запит податкової міліції:

ст. 19 Конституції України: Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

 п. 20.1.6. Податковиого кодексу України: Органи державної податкової служби мають право для здійснення функцій, визначених податковим законодавством, отримувати безоплатно від платників податків, у тому числі благодійних та інших неприбуткових організацій, у порядку, визначеному цим Кодексом, інформацію, довідки, копії документів (засвідчені підписом платника податків або його посадовою особою та скріплені печаткою (за наявності) про фінансово-господарську діяльність, отримувані доходи, видатки платників податків та іншу інформацію, пов’язану з обчисленням та сплатою податків, дотриманням вимог іншого законодавства, здійснення контролю за яким покладено на органи державної податкової служби, а також фінансову та статистичну звітність, в порядку та на підставах, визначених цим Кодексом;

Функції податкової міліції прописані в Законі України "Про міліцію", Законі України "Про оперативно-розшукову діяльність".

Закон України "Про міліцію"

Стаття 10. Основні обов’язки міліції Міліція відповідно до своїх завдань зобов’язана: 1) забезпечувати безпеку громадян і громадський порядок; 2) виявляти, запобігати, припиняти та розкривати злочини, вживати з цією метою оперативно-розшукових та профілактичних заходів, передбачених чинним законодавством; Стаття 11. Права міліції пункт 17) одержувати безперешкодно і безплатно від підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності та об’єднань громадян на письмовий запит відомості (в тому числі й ті, що становлять комерційну та банківську таємницю), необхідні у справах про злочини, що знаходяться у провадженні міліції. Отримання від банків інформації, яка містить банківську таємницю, здійснюється у порядку та обсязі, встановлених Законом України "Про банки і банківську діяльність"

Закон України "Про оперативно-розшукову діяльність"

пункт 4) ст.8: "ознайомлюватися з документами та даними, що характеризують діяльність підприємств, установ та організацій, вивчати їх, за рахунок коштів, що виділяються на утримання підрозділів, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність, виготовляти копії з таких документів, за вимогою керівників підприємств, установ та організацій — виключно на території таких підприємств, установ та організацій, а з дозволу суду — витребувати документи та дані, що характеризують діяльність підприємств, установ, організацій, а також спосіб життя окремих осіб, підозрюваних у підготовці або вчиненні злочину, джерело та розміри їх доходів, із залишенням копій таких документів та опису вилучених документів особам, в яких вони витребувані, та забезпеченням їх збереження і повернення у встановленому порядку. Вилучення оригіналів первинних фінансово-господарських документів забороняється, крім випадків, передбачених кримінально-процесуальним законом".

Переглядів: 2149 | Додав: ondifua | Рейтинг: 0.0/0