Головна » 2012 » Січень » 19 » Витребування документів убозом при проведенні перевірок за зверненням народного депутата
10:09
Витребування документів убозом при проведенні перевірок за зверненням народного депутата
http://crp.in.ua/ua/articles/id-14/

Витребування документів убозом при проведенні перевірок за зверненням народного депутата

 

Непоодинокими є випадки, коли підприємства отримують листи Управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Міністерства внутрішніх справ України «Про надання інформації». Цими листами УБОЗ просить надати інформацію та засвідчені копії документів щодо фінансово-господарської діяльності підприємства на підставі ч. 2 ст. 12 Закону України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю», ст. 11 Закону України «Про міліцію» у зв’язку з проведенням перевірки за зверненням Народного депутата України.
Проаналізувавши норми законів можна дійти висновку щодо порушень законів при витребуванні УБОЗом документів та порушень прав підприємств, спрямовані на втручання у господарську діяльність та перешкоджання законній господарській діяльності підприємств.
Згідно зі ст. 4 Закону України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» спеціальні підрозділи по боротьбі з організованою злочинністю свою діяльність здійснюють відповідно до вимог вказаного Закону, Конституції України, Кримінального, Кримінально-процесуального кодексів України, Законів України «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про міліцію» та інших законодавчих актів України.

Згідно з ст. 1 Закону України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю», під організованою злочинністю в цьому Законі розуміється сукупність злочинів, що вчиняються у зв'язку з створенням та діяльністю організованих злочинних угруповань. Види та ознаки цих злочинів, а також кримінально-правові заходи щодо осіб, які вчинили такі злочини, встановлюються Кримінальним кодексом України.
Відповідно до ч. 3 ст. 28 Кримінального кодексу України, злочин визнається вчиненим організованою групою, якщо в його готуванні або вчиненні брали участь декілька осіб (три і більше), які попередньо зорганізувалися у стійке об'єднання для вчинення цього та іншого (інших) злочинів, об'єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи.
Відповідно до ч. 4 цієї ж статті, злочин визнається вчиненим злочинною організацією, якщо він скоєний стійким ієрархічним об'єднанням декількох осіб (п'ять і більше), члени якого або структурні частини якого за попередньою змовою зорганізувалися для спільної діяльності з метою безпосереднього вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів учасниками цієї організації, або керівництва чи координації злочинної діяльності інших осіб, або забезпечення функціонування як самої злочинної організації, так і інших злочинних груп.

Як правило у запитах УБОЗу відсутні будь-які посилання на порушення законодавства України підприємствами при здійсненні ними господарської діяльності, які є предметом завдань і обов’язків і відносяться до сфери діяльності органів по боротьбі з організованою злочинністю.

Конституція України та Господарський кодекс України гарантують свободу підприємницької діяльності. Зокрема, ст. 6 Господарського кодексу України визначає, що незаконне втручання органів державної влади, їх посадових осіб у господарські відносини – заборонено.
Відповідно до ч. 3 ст. 18 Господарського кодексу України, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам забороняється приймати акти та вчиняти дії, які усувають конкуренцію або необґрунтовано сприяють окремим конкурентам у підприємницькій діяльності, чи запроваджують обмеження на ринку, не передбачене законодавством.

Основоположною є ст. 19 Конституції України, яка встановлює, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Із наведеної норми Конституції України вбачається, що умовою вчинення будь-яких дій органами державної влади є:
1) наявність відповідної, встановленої Законом підстави;
2) наявність відповідних, встановлених Законом повноважень;
3) визначення Законом способу вчинення відповідних дій.

Наявність лише усіх трьох, встановлених Законом, умов дає можливість органу державної влади вчиняти певні дії.
Таким чином, для витребування документів щодо фінансово-господарської діяльності підприємства, УБОЗ має навести відповідні, встановлені Законом підстави такого витребування, діяти в межах повноважень, встановлених Законом та діяти у спосіб, встановлений Законом.
В більшості випадків УБОЗ посилається на ч. 2 ст. 12 Закону України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» та ст. 11 Закону України «Про міліцію».

Відповідно до п. б) ч. 2 ст. 12 Закону України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю», при здійсненні заходів боротьби з організованою злочинністю спеціальним підрозділам по боротьбі з організованою злочинністю органів внутрішніх справ і Служби безпеки України надаються повноваження: на письмову вимогу керівників відповідних спеціальних підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю одержувати від банків, а також кредитних, митних, фінансових та інших установ, підприємств, організацій (незалежно від форм власності) інформацію і документи про операції, рахунки, вклади, внутрішні та зовнішні економічні угоди фізичних і юридичних осіб.
Посилаючись на ч. 2 ст. 12 Закону України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» УБОЗ не вказує на підстави для проведення заходів боротьби з організованою злочинністю чи на данні, що давали б підстави принаймні припускати, що підприємство є злочинною групою чи тим більше злочинною організацією.
Стаття 11 Закону України «Про міліцію» встановлює права міліції.
Відповідно до п. 17 ст. 11 Закону України «Про міліцію» міліції для виконання покладених на неї обов'язків надається право одержувати безперешкодно і безплатно від підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності та об'єднань громадян на письмовий запит відомості (в тому числі й ті, що становлять комерційну та банківську таємницю), необхідні у справах про злочини, що знаходяться у провадженні міліції.
Тому при посиланні у запиті на дану норму закону, УБОЗ повинен вказувати про знаходження справи про злочин підприємства у своєму провадженні та вказувати факт порушення закону у зв’язку з яким справа про злочин може знаходиться у провадженні УБОЗУ.
Отже, часто УБОЗ у своїх запитах посилається лише на наявність у нього відповідних повноважень. Однак самих лише повноважень не достатньо – необхідні також, встановлені законом, підстави для відповідних дій.
При проведенні перевірок УБОЗом за зверненнями Народних депутатів як підстава витребування документів ним вказується лише «у зв’язку з проведенням перевірки за зверненням Народного депутата України», а не на проведення заходів по боротьбі з організованою злочинністю. Натомість, Закон України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» не містить такої підстави для проведення заходів по боротьбі з організованою злочинністю як звернення Народного депутата України.
Відповідно до абзацу другого ч. 1 ст. 16 Закону України «Про статус народного депутата», депутатське звернення – викладена в письмовій формі пропозиція народного депутата, звернена до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, керівників підприємств, установ і організацій, об'єднань громадян здійснити певні дії, дати офіційне роз'яснення чи викласти позицію з питань, віднесених до їх компетенції.
Отже, депутатське звернення має характер пропозиції. У разі якщо у зверненні висловлена пропозиція щодо вчинення дій по витребуванню документів чи проведенні перевірки, самої лише пропозиції Народного депутата України замало – необхідні, визначені на те законні підстави. Тим більше, депутатське звернення не може бути підставою для підозри у причетності підприємства до злочинних угруповань.
Також варто відзначити, що відповідно до Закону України «Про статус народного депутата» останній не несе жодної відповідальності за достовірність інформації, викладеної у запиті, і запит не може містити встановлених фактів.

Також при витребуванні документів УБОЗ часто діє не у спосіб, встановлений законом. Звертаємо увагу на те, що відповідно до Конституції України, такий спосіб має біти чітко встановлений законом, і орган державної влади має діяти саме в такий спосіб. Жодні інші, підзаконні, нормативно-правові акти не можуть визначати способу дії органів державної влади. Так само самі органи державної влади не мають права визначати спосіб своїх дій.
Законом України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» не встановлено способу витребування копій документів у підприємств.

Відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про міліцію», міліції для виконання покладених на неї обов'язків надається право вимагати від керівників підприємств, установ і організацій пояснення по фактах порушення законодавства, перевірка додержання якого віднесена до компетенції міліції, а також у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, проводити перевірки по фактах порушення законодавства, контроль за додержанням якого віднесено до компетенції міліції, вимагати проведення інвентаризацій і ревізій відповідних сфер фінансово-господарської діяльності.
Органи міліції вправі приступити до проведення перевірки суб'єктів господарської діяльності за умови наявності:
• направлення на перевірку, яке складається за формою, встановленою Міністерством внутрішніх справ України. У направленні на перевірку зазначаються дата його видачі, назва підрозділу міліції, мета, вид, підстави, дата початку та дата закінчення перевірки, посади, звання та прізвища посадових осіб підрозділу міліції, які проводитимуть перевірку. Направлення на перевірку є дійсним за умови наявності підпису керівника підрозділу міліції, скріпленого печаткою органу міліції;
• за рішенням суду в присутності понятих та керівників підприємств, установ, організацій, фізичних осіб, щодо яких проводиться перевірка, витребувати і вилучати оригінали документів, що свідчать про правопорушення, зразки сировини і продукції, а до ухвалення такого рішення суду – в присутності понятих та керівників підприємств, установ, організацій, фізичних осіб, щодо яких проводиться перевірка, вивчати документи, що свідчать про правопорушення, за рахунок відповідного органу міліції робити з них копії із залишенням особам, щодо яких проводиться перевірка, опису документів, з яких виготовлено копії, опечатувати каси, склади та архіви на термін не більше 24 годин з моменту такого опечатування, зазначеного в протоколі.

Окрему увагу звертаємо також на п.4 ст.8 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», яким передбачено, що оперативним підрозділам для виконання завдань оперативно-розшукової діяльності при наявності передбачених статтею 6 цього Закону підстав надається право ознайомлюватися з документами та даними, що характеризують діяльність підприємств, установ та організацій, вивчати їх, за рахунок коштів, що виділяються на утримання підрозділів, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність, виготовляти копії з таких документів, за вимогою керівників підприємств, установ та організацій – виключно на території таких підприємств, установ та організацій, а з дозволу суду – витребувати документи та дані, що характеризують діяльність підприємств, установ, організацій, а також спосіб життя окремих осіб, підозрюваних у підготовці або вчиненні злочину, джерело та розміри їх доходів, із залишенням копій таких документів та опису вилучених документів особам, в яких вони витребувані, та забезпеченням їх збереження і повернення у встановленому порядку.
Відповідно до ст.6 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» підставами для проведення оперативно-розшукової діяльності є:
1) наявність достатньої інформації, одержаної в установленому законом порядку, що потребує перевірки за допомогою оперативно-розшукових заходів і засобів, про:
- злочини, що готуються або вчинені невстановленими особами;
- осіб, які готують або вчинили злочин;
- осіб, які переховуються від органів розслідування, суду або ухиляються від відбування кримінального покарання;
- осіб безвісно відсутніх;
- розвідувально-підривну діяльність спецслужб іноземних держав, організацій та окремих осіб проти України;
- реальну загрозу життю, здоров'ю, житлу, майну працівників суду і правоохоронних органів у зв'язку з їх службовою діяльністю, а також особам, які беруть участь у кримінальному судочинстві, членам їх сімей та близьким родичам, з метою створення необхідних умов для належного відправлення правосуддя; співробітників розвідувальних органів України у зв'язку із службовою діяльністю цих осіб, їх близьких родичів, а також осіб, які конфіденційно співробітничають або співробітничали з розвідувальними органами України, та членів їх сімей з метою належного здійснення розвідувальної діяльності;
2) запити повноважних державних органів, установ та організацій про перевірку осіб у зв'язку з їх допуском до державної таємниці і до роботи з ядерними матеріалами та на ядерних установках;
3) потреба в отриманні розвідувальної інформації в інтересах безпеки суспільства і держави.
Забороняється приймати рішення про проведення оперативно-розшукових заходів при відсутності підстав, передбачених у цій статті.
Тобто дана стаття містить вичерпний перелік підстав для проведення оперативно-розшукових заходів

Крім того, відповідно до ст.9 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», з метою гарантування законності під час здійснення оперативно-розшукової діяльності, «…у кожному випадку наявності підстав для проведення оперативно-розшукової діяльності заводиться оперативно-розшукова справа...».

Отже, лише за наявності заведеної оперативно-розшукової справи, підстав встановлених ст. 6 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» відповідно до ст.8 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», УБОЗ має право ознайомлюватися з документами та даними, що характеризують діяльність підприємств, установ та організацій, вивчати їх. При цьому у відповідності до Закону України «Про міліцію» вправі приступити до проведення перевірки суб'єктів господарської діяльності за умови наявності направлення на перевірку або рішення суду про витребування у підприємства відповідних документів.
Таким чином, підсумовуючи все вищезазначене, для витребування Управлінням по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю документів підприємства щодо його фінансово-господарської діяльності необхідно навести відповідні, встановлені Законом підстави такого витребування, діяти в межах повноважень, встановлених Законом та діяти у спосіб, встановлений Законом.
При недотриманні всіх вищезазначених вимог законодавства України дії Управлінням по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю є незаконними та неконституційними.

Автор статті: Шишко Ганна

Переглядів: 844 | Додав: ondifua | Рейтинг: 0.0/0