Головна » 2012 » Січень » 19 » відповідь УБОЗУ
10:36
відповідь УБОЗУ
                                                                      Начальнику
                                                                      УБОЗ УМВС України
                                  
   
Вивчивши уважно Ваш запит _____ про надання персональних даних працівників і копій документів, повідомляємо наступне:

Згідно зі ст. 4 Закону України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» спеціальні підрозділи по боротьбі з організованою злочинністю свою діяльність здійснюють відповідно до вимог вказаного Закону, Конституції України, Кримінального, Кримінально-процесуального кодексів України, Законів України «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про міліцію» та інших законодавчих актів України.

У Вашому запиті відсутні будь-які посилання на порушення законодавства України.

Вами витребовуються чутливі персональні дані, передача яких може призвести до обурення та соціального вибуху працівників, які не давали згоди на передачу інформації про них третім особам в порядку, передбаченому Законом України «Про захист персональних даних».

Основоположною є ст. 19 Конституції України, яка встановлює, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Із наведеної норми Конституції України вбачається, що умовою вчинення будь-яких дій органами державної влади є:
1)    наявність відповідної, встановленої Законом підстави;
2)    наявність відповідних, встановлених Законом повноважень;
3)    визначення Законом способу вчинення відповідних дій.
Наявність лише усіх трьох, встановлених Законом, умов дає можливість органу державної влади вчиняти певні дії.

Таким чином, для витребування персональних даних осіб і документів, Ви маєте навести відповідні, встановлені Законом підстави такого витребування, діяти в межах повноважень, встановлених Законом та діяти у спосіб, встановлений Законом.

В запиті як підстава витребування персональних даних та документів вказується  «комплекс організаційних та практичних заходів спрямованих на запобігання та виявлення фактів протидії корупції», а не на проведення заходів по боротьбі з організованою злочинністю. Натомість, Закон України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю» не містить такої підстави для проведення заходів по боротьбі з організованою злочинністю як «комплекс організаційних та практичних заходів спрямованих на запобігання та виявлення фактів протидії корупції».

Разом з тим, звертаємо Вашу увагу на те, що у відповідності із Законом України «Про захист персональних даних», - не  допускається  обробка  даних  про фізичну особу без її згоди,  крім випадків,  визначених законом,  і  лише  в  інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Таким чином, підсумовуючи все вищезазначене, повідомляємо про готовність до співпраці, якщо запит буде приведений у відповідність до вимог чинного законодавства.

    З повагою.
Переглядів: 641 | Додав: ondifua | Рейтинг: 0.0/0